Jak vybrat zubní kartáček?

Klasický zubní kartáček 

Zůstává nejdůležitější pomůckou ústní hygieny. Žádná zubní pasta ani ústní voda nebo dentální nit nezastoupí mechanický účinek kartáčku. Jak má vypadat vhodný zubní kartáček pro Váš chrup? Nejlépe Vám poradí naše dentální hygienistka.

  • Pracovní část kartáčku (osázená umělými vlákny) má být malá (asi 2 až 2,5 cm, ne více), aby se kartáček v ústech dostal do všech prostor (i na zadní plošky posledních zubů – to je jedno z nejčastěji zanedbávaných míst při čištění).
  • Hustě osázený svazečky měkkých (soft) umělých (nylonových) vláken, jejichž konce musí být zaoblené. Zaoblený konec vláken je velice důležitá vlastnost kartáčku, předejdete škodám na zubech i na přilehlé dásni. Jako ideální se jeví rovný zástřih vláken, jakékoliv jiné zástřihy nezvyšují účinnost kartáčku.
  • Ohebná (výkyvná) hlava snižuje možnost kontroly jemných pohybů kartáčku, možná ji ale ocení uživatel, který má ve zvyku na kartáček příliš tlačit.
  • Rukojeť má v ruce dobře sedět a nemá klouzat.

Sebelepší kartáček je k ničemu, pokud se zuby nečistí správně a dostatečně. Kartáček navíc nepronikne do prostor mezi zuby (s výjimkou chrupu s velkými mezerami nebo chybějícími zuby), zde je místo pro mezizubní kartáček nebo dentální nit (vlákno, floss).

 

Elektrický zubní kartáček

Elektrický zubní kartáček představuje alternativu ke kartáčkům klasickým. Nepracuje výrazně lépe než klasický, ale určité procento lidí motivuje k tomu, aby si zuby čistili častěji. Zvuk motorku a rotující hlavice dává pocit, že se zuby opravdu čistí.

Zuby lze elektrickým kartáčkem vyčistit rychleji a jeho použití je snadnější. Proto se doporučuje u starších a méně zručných lidí a u pacientů, kteří nosí fixní ortodontické aparátky (rovnátka).

Relativní nevýhodou snadnějšího ovládání je špatná kontrola jemných pohybů (ze začátku mohou dásně krvácet, ovšem pozor, aby nešlo o zánět dásní) a vyšší pořizovací cena přístroje. Podle způsobu pohybu hlavice se elektrické zubní kartáčky dělí do pěti skupin:

  • pohyby ze strany na stranu (side-to-side)
  • cirkulární pohyby
  • ultrazvukové vibrace (ultra-sonic vibration)
  • rotačně-oscilační pohyby (hlava se při rotaci současně vychyluje dozadu a dopředu
  • counter oscillation (svazečky vláken současně rotují v různým směrech)

 

Rozhoduje kvalitní dentální hygiena

Podle studie Cochrane Oral Health Group dopadly nejlépe rotačně-oscilační elektrické kartáčky, odstraní o 7% více plaku než kartáčky klasické. Z toho je ale také zřejmé, že rozdíly mezi účinností elektrického a klasického kartáčku jsou při správné technice nepatrné a že rozhodujícím faktorem kvalitní ústní hygieny je správná technika čištění a jeho pravidelnost.

 

Jak si správně čistit zuby?

Jak vypadá optimální technika čištění zubů u člověka bez výrazného onemocnění dásní a parodontu? Odbornou instruktáž přímo podle Vašich potřeb Vám poskytne dentální hygienistka, zde jsou je základní poučení:

  1. Zubní kartáček přiložte pod úhlem asi 45 stupňů směrem k dásni a současně s drobnými vibračními pohyby proveďte stíravý pohyb kartáčku směrem pryč od dásně. U každého zubu pohyb několikrát zopakujte a to jak na vnitřních, tak na vnějších ploškách.
  2. Žvýkací plošky se čistí pohyby dopředu a dozadu. Nezapomeňte na zadní plošky posledních zubů, i tam se drží plak.
  3. Na závěr čištění můžete kartáčkem (jemně!) setřít povrch jazyka.
  4. Při čištění na kartáček netlačte, postupujte systematicky, abyste na některou část chrupu nezapomněli.
  5. Jak dlouho? Zuby se čistí tak dlouho, dokud nejsou čisté. To snadno zjistíte tak, že si přejedete jazykem po povrchu zubů. Povrch musí být hladký, bez nerovností. Zuby tedy není nutno čistit 2-3 minuty, ale na základě pocitu čistoty.
  6. Nakonec si vyčistěte mezizubní prostory zubní nití (floss) nebo mezizubním kartáčkem.
  7. Kdy vyměnit kartáček? Kartáček vyměňte, jakmile se vlákna začnou v některé jeho části třepit. Roztřepený kartáček je jednak méně účinný, ale stává se také zásobárnou pro bakterie.