Jaké jsou dentální pomůcky a proč je používat?

Proč používat dentální pomůcky

Zdravé zuby a dásně nejsou stále samozřejmostí. Každý stomatolog Vám jistě potvrdí, že není jednoduché správně pečovat o zuby. Po ukončení pravidelné školní docházky mnozí zanedbávají pravidelné preventivní prohlídky a hlavně pravidelnou péči. Díky tomu se zvyšuje počet kazů. A nejen to. Zničehonic Vám pozvolna začínají krvácet dásně, což může vést až ke vzniku onemocnění parodontu neboli paradentózy.

Štětiny zubních kartáčků nedosáhnou do mezizubních prostorů. K tomu potřebujete jiné speciální pomůcky.

Zubní plak, je neviditelný film bakterií, který se tvoří na povrchu našich zubů. Běžným kartáčkem jej odstraníte z velkých ploch zubů, ale v mezizubí se drží stále. Pokud se tyto bakterie přemnoží, vylučují velké množství toxických látek a kyselin, které odvápňují sklovinu (vznik zubního kazu) a dráždí dásně. Imunitní reakce dásní se projeví překrvením a zvětšenou citlivostí. Dlouhodobým chronickým drážděním dochází k akutním zánětům dásní a ke vzniku parodontálních chobotů = paradentózy. Vše končí uvolněnými zuby a zubními náhradami.


Zubní nit

Odtrhněte 60 cm vlákna a 3x obtočte okolo svého levého prostředníku, stejně tak 6x okolo pravého prostředníku.


Opatrně zaveďte nit mezi zuby (jakoby jste s nití řezali) pohyby vpřed a vzad. Při zavádění vlákna postupujte jemně a pomalu, abyste neporanili okraj dásně. Vláknem pohybujte směrem od dásně ke konci zubu a zpět. Opakujte asi 4x a potom napněte mezi prsty další nepoužitou část. Vlákno můžete jemně zavést i pod dáseň.


Superflos

Superfloss je speciální vlákno, která se skládá ze 2 částí - zubní nitě a pružné bavlnky.


Zubní nit

Se zubní nití používejte pohyby nahoru a dolu. Vlákno tlačte proti povrchu zubu.


Bavlnka

Pokud máte široké mezizubní prostory, můstek, korunky nebo fixní ortodontické drátky, potřebujete právě tuto část. Vlákno zaveďte mezi zuby nebo provlékněte pod můstkem pomocí speciálních zaváděcích jehel. Poté čistěte pohybem vpřed a vzad.


Mezizubní (interdentální) kartáčky

Ideální pro pravidelnou mezizubní hygienu díky jednoduché manipulaci a vysokému účinku. Bohužel ne všichni je zavedou bez problémů mezi zuby (křivé zuby, těsné zuby u mladých lidí).

Kartáčky se vyrábí kónické (stromeček) nebo cylindrické, s plastovým držátkem nebo pouze na delším drátku.

Štětiny jsou usazené ve spirálovitém drátku, který je potažený slabým plastem, aby chránil zubní krček a nedocházelo ke galvanickému efektu při doteku k amalgámové výplni.

Kartáček zaveďte šikmě (zdola nahoru) mezi zuby a pohybujte s ním rovně vpřed a vzad. Nikdy neotáčejte drátkem mezi zuby, mohlo by dojít k uvolnění štětinek. Nepoužívejte zubní pastu, abrazivní účinek při čištění je příliš nebezpečný pro zubní krčky.


Paro Isola mezizubní kartáčky

 

Chlupaté párátko

Paro Chlupaté párátko je speciální párátko z umělé hmoty pokryté jemným nylonovým chloupkem. Skvěle odstraňuje zubní plak, neohýbá se při zavádění a přitom je tenké (špička 0,4 mm). Používá se jako dřevěné párátko. Nylonový chloupek je červený, abyste mohli snadno zkontrolovat množství odstraněného plaku (kontrast). Je omyvatelné a proto se používá opakovaně.


Solo špička

Paro solo špičky můžete zakoupit přímo se zubním kartáčkem Paro a nebo ve speciálním oboustranném držáku. Používají se k dočištění těžko dostupných míst (zuby moudrosti, pod můstky, okolo fixních ortodontických zámků,...). Nejsou vhodné pro čištění mezizubních prostor.


Zubní párátka


  Paro Solidox    Paro Fresh Stick   Paro Micro Stick

Pouze trojhranná párátka jsou vhodná pro čištění málo otevřených mezizubních prostor. Párátko navlhčete a jemným pohybem zaveďte do mezizubních prostor, plochou hranou k dásni. Jemným pohybem vpřed a vzad vyčistíte mezizubí a zároveň jemně promasírujete dáseň.