Mezizubní kartáček - proč, kdy a jak ho správně používat?

Mezizubní kartáček je specifický druh kartáčku, který slouží k čištění všech mezizubních prostor. Existuje 1% výjimek, kdy se do mezizubí nedostaneme mezizubním kartáčkem. Zde používáme dentální niť. Jak správně používat mezizubní kartáček a pečovat o své zuby Vám vysvětlí naše dentální hygienistka.



Kdy používat mezizubní kartáček

Mezizubní kartáček se užívá od chvíle, kdy vznikne mezizubní prostor, tedy i u malých dětí po prořezání mléčných stoliček, které na sebe těsně naléhají. Mezizubní kartáček je nutné používat i v případech, kdy má pacient zubní můstek nebo rovnátka.


Proč používat mezizubní kartáček

Důvodem proč se mezizubní kartáček používá, je vyčištění "celého" zubu. Zánět dásně, zubní kaz a paradentóza, tak mají omezenou možnost vzniku.


Jak správně používat mezizubní kartáček

Jak správně vybrat, jakou velikost a jak používat mezizubní kartáček Vám vysvětlí dentální hygienistka. Mezizubní kartáček se vyrábí s pevnou hlavou (kdy je čistící drátek s vlákny napevno vnořen do držáku) nebo s výměnnou hlavou (hlavičku je možné měnit). Mezizubní kartáček se používá dokud vlákna čistí. Po použítí jej opláchneme a umístíme na suché místo. Při čištění není nutné používat pastu ani vodu.