Zubní pasta - k čemu je a jakou vybrat?

Zubní pasta a ústní voda jsou díky obsahu fluoridů pro čištění zubů vhodným doplňkem. Zubní pasta je pasta nebo gel, používaný pro zlepšení estetického vzhledu a zdraví zubů. Bývá používána k čištění zubů společně se zubním kartáčkem. Lidé si mylně myslí, že napomáhá hygieně ústní dutiny tím, že sama odstraňuje zubní plak, zubní kámen a kousky jídla ze zubů (a jazyka). Tuto funkci však plní - mechanicky - kartáček. Může také potlačit, omezit nebo zakrýt zápach z úst.


Zubní pasta by měla mít dva hlavní úkoly:

  • kosmetický – leštění povrchu zubů, odstranění nežádoucího zbarvení zubů, osvěžení dechu
  • terapeutický – pomoci kartáčku v redukci zubního povlaku, aplikace léčebných látek

 

Zubní pasta pro zánět dásní

Zubní pasta často obsahuje látky, které způsobí tzv. adstringentní účinek (stahovaní dásní), může obsahovat také přírodní extrakty (např. bylinek), Koenzym Q10 a vitamín E. Příčinu způsobující zánět dásní - bakteriální plak - však neodstraní. To musí učinit zubní kartáček.

Zánět dásní a krvácení zubů nepodceňujte – bývají prvním signálem onemocnění, na jehož konci je paradentóza. Naše dentální hygienistka Vám poradí, jak zánět dásní léčit.

 

Zubní pasta pro citlivé zuby

Citlivé zuby na chlad, teplo, sladká či kyselá jídla vznikají nejčastěji v důsledku obnažení krčku zubu. Zuby mohou být navíc citlivé i na dotyk vláken zubního kartáčku. Zubní pasta pro citlivé zuby obsahuje látky napomáhající k uzavření kanálků na obnaženém povrchu zubu, kterými vedou impulsy k nervu nebo látky přímo snižující nervovou dráždivost. Citlivé zuby a obnažené krčky nepodceňujte a nechte své zuby vyšetřit. Naše dentální hygienistka Vám poradí, jak citlivé zuby ošetřit. Víte, že citivé zuby Vám můžeme díky moderní metodě bělení zubů používané v Alfadent bezpečně a rychle vybělit?

 

Zubní pasta na zubní kámen

Zubní kámen vzniká mineralizací zubního plaku. Zubní kámen Vám odstraní pouze dentální hygienistka nebo stomatologZubní kámen nepředstavuje jen estetický problém, ale vede ke dráždění dásně a v jeho důsledku tak vzniká až paradentózaZubní pasta proti zubnímu povlaku zubní kámen spíše maskuje než léčí a brání dalšímu zhoršení.

 

Zubní pasta k bělení zubů

Bělící zubní pasta slouží k prodloužení výsledku bělení zubů. Napomáhá k odstranění nežádoucího zbarvení vzniklého např. pitím kávy nebo kouřením. Bělící zubní pasta funguje na principu abrazivních částic, které mechanicky odstraňují ze zubní skloviny pigmenty. Výběr správné bělící pasty a její použití Vám vysvětlí naše dentální hygienistka, společně s Desaterem Alfadent pro zdravý chrup.

 

Zubní pasta pro děti

Zubní pasta pro děti má vhodnou příchuť (neměla by svádět k polykání) a malé množství fluoru. Děti, které polykají pastu s fluoridem, mohou mít na zubech matné bělavé skvrnky nebo také proužky. Tento nežádoucí jev se nazývá fluoróza. Správná a pravidelná dentální hygiena je u malých dětí klíčová, její nedodržování může způsobit zánět dásní. Naše dentální hygienistka Vaše děti citlivě naučí, jak si správně čistit zuby a dodržovat Desatero Alfadent pro zdravý chrup po celý život.